Followers

10 AMALAN DIMURAHKAN REZEKI

Berdasarkan konsep rezeki,Allah s.w.t telah membuka jalan yang seluas-luasnya untuk setiap hambanya untuk memperolehi rezeki dalam pelbagai bentuk yang boleh menjadi punca kebaikan dunia dan akhirat.Berikut adalah sepuluh amalan untuk dimurahkan rezeki.

1.Mengabdikan diri untuk beribadah
Allah s.w.t tidak mensia-siakan pengabdian hambanya seperti firmanNya. "Wahai anak Adam,sempatkanlah untuk menyembahku maka Aku akan membuat hatimu kaya dan menutup kefakiranmu.Jika tidak melakukannya maka Aku akan penuhi tanganmu dengan kesibukan dan Aku tidak menutup kefakiranmu."

2.Memperbanyakkan Istighfar
Sabda Nabi s.a.w,"Barangsiapa memperbanyakkan istighfar maka Allah S.w.t akan menghapuskan segala kedukaannya,menyelesaikan segala masalahnya dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka."

3.Sentiasa mengingati Allah
Firman Allah s.w.t,"Orang-orang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati Allah.Ingatlah,hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenteram.

4.Mendoakan ibu dan bapa
Nabi Muhammad s.a.w bersabda,"Mendoakan ibu dan bapa juga menjadi sebab mengalirnya rezeki.Apabila hamba itu meninggalkan berdoa kepada kedua orang tuanya nescaya terputuslah rezeki (Allah) daripadanya."

5.Menjalin silaturrahim
Nabi Muhammad s.a.w bersabda,"Barang siapa ingin dilapangkan rezekinya dan dilambatkan ajalnya maka hendaklah dia menghubungi sanak-saudaranya."

6.Melazimi kekal berwuduk
Seorang Arab desa menemui Rasulullah s.a.w dan meminta pedoman mengenai beberapa perkara termasuk mahu dimurahkan rezeki oleh Allah s.w.t.Lalu Rasulullah s.a.w bersabda,"Sentiasalah berada dalam keadaan bersih(dari hadas)nescaya Allah akan memurahkan rezeki.

7.Bersedekah
Sedekah mengundang rahmat Allah dan menjadi sebab Allah s.w.t membuka pintu rezeki seseorang itu.Nabi Muhammad s.a.w bersabda kepada Zubair bin al-Awwam."Hai Zubair,ketahuilah bahawa kunci rezeki hamba itu ditentang Arasy,yang dikirim oleh Allah azza wajalla kepada setiap hamba sekadar nafkahnya.Maka siapa yang membanyakkan pemberian kepada orang lain,nescaya Allah membanyakkan baginya.Dan siapa yang menyedikitkan,nescaya Allah menyedikitkan baginya."

8.Mengamalkan solat Dhuha
Amalan solat Dhuha yang dibuat waktu orang sedang sibuk dengan urusan dunia(aktiviti harian),juga mempunyai rahsia tersendiri.Firman Allah s.w.t'"Wahai anak Adam,jangan sekali-kali engkau malas mengerjakan empat rakaat pada waktu permulaan siang (solat Dhuha),nanti pasti akan aku cukupkan keperluanmu pada petang harinya."

9.Bersyukur kepada Allah
Syukur ertinya mengakui segala pemberian dan nikmat Allah s.w.t.Melupainya adalah seperti kufur nikmat yang Allah berikan.Allah s.w.t berfirman,"Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur ,nescaya Aku tambahi nikmatKu kepadamu,dan demi sesungguhnya jika kamu kufur,sesungguhnya azabKu amat keras."

10.Bertawaka;l
Nabi Muhammad s.a.w. bersabda,"Seandainya kamu bertawakal kepada Allah dengan sebenar-benar tawakal,nescaya kamu diberi rezeki seperti burung iaitu,pada pagi hari lapar dan petang hari telah kenyang.

TANDA-TANDA STRESS

Antara tanda seseorang itu mengalami tekanan perasaan :

1.Apabila seseorang itu sering berasa gementar,berpeluh,sakit kepala,bernafas laju,cepat letih,kerap buang air kecil dan besar,kurang selera makan dan juga mudah mendapat penyakit asma,sakit belakang dan juga masalah penghadaman.

2.Tanda-tanda seseorang mengalami stress juga boleh dikesan melalui psikologikal yang ditunjukkan seperti mudah berasa bimbang,keliru,kurang daya tumpuan,sukar kawal diri,sukar hendak tidur,perubahan emosi seperti sering berasa kecewa,mewujudkan permusuhan,rasa tidak berdaya,cepat marah dan lemah semangat.

3.Mengalami gangguan fikiran.Individu yang mengalami tekanan perasaan ini sukar untuk membuat keputusan,kurang berminat terhadap aktiviti-aktiviti harian yang sering dilakukan dan individu ini juga sering sahaja berfikiran negatif terhadap banyak perkara.

4.Bagi individu yang mengalami tekanan perasaan juga sering menunjukkannya melalui tingkah lakunya apabila melakukan sesuatu.Individu ini sering bercakap dengan kuat dan cepat,sentiasa menguap,suka menggigit jari,mengetap bibir,kerap menggerakkan jari,mudah berasa letih,terlalu bergantung kepada orang lain,bertindak secara tidak logik dan ada kalanya terlalu beremosi terhadap sesuatu perkara tersebut.

Dalam jangkamasa panjang,stress boleh memberi kesan yang teruk kepada diri kamu.Kamu perlu mengambil tindakan untuk mengatasi masalah ini,sekiranya tidak,ia akan memberi kesan kepada diri.Antara kesannya ialah;

1)MUDAH KELETIHAN DAN CEPAT PENAT
2)KEKECEWAAN
3)HILANG SEMANGAT (burn out)
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

Album Saye..

My Princess

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 KEDAI ANEKA ADLINQISADAM |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.