Followers

SIFAT YANG MENGHILANGKAN BAHAGIA DI HATI

Antara mazmummah utama yang menghilangkan bahagia di hati ialah:-

PEMARAH - Paling mudah dikesan atau dilihat dan paling banyak di dalam diri manusia.Orang seperti ini jarang mendapat kawan dan hati tentunya tidak tenang.(Sape nak dekat kalau asyik nak marah ajer..bawak2lah senyum..tentu orang tak takut nak dekat punyer...)

2.PENDENDAM - Tersembunyi iaitu ibarat mungumpul lahar di dalam dada.Orang seperti ini sentiasa mencari-cari peluang untuk membalas dendam hatta secara yang kecil-kecil sekalipun seperti sakitkan hati atau tempelak orang yang didemdami itu.Sebab itu orang pendendam mudah kena sakit jantung.

3.HASAD DENGKI - Amalannya hangus akibat hasad dengkinya itu kerana ia memiliki sifat ketuhanan.

4.BAKHIL - Sentiasa merasakan orang lain menginginkan harta,kesenangan,pangkat dan lain-lain dari dirinya.Contohnya sentiasa berdalih mengatakan ia tiada duit.(rezeki yang diberi oleh Allah elok dikongsi bersama.. -derma)Allah lebih sayang yang fasik tetapi pemurah tetapi benci orang yang abid tetapi bakhil.Kerana walaupun fasiq,pemurahnya itu tetap memberi manfaat pada orang lain kerana kadangkala rezeki itu Allah beri melalui makhluk.

5.TAMAK - Orang yang tidak puas dengan yang sedikit nescaya tidak akan puas dengan yang banyak kerana dunia ini ibarat meminum air laut,walaupun berapa banyak yang diminum tetap tak habis.Lagipun orang tamak selalu rugi.**Ingat! yang dikatakan harta atau rezeki kita bila ia di pakai atau digunakan oleh kita.Selagi tidak diguna iaitu disimpan,itu belum boleh dikatakan rezeki kita.(mungkin ada hak orang lain di situ)Biarlah rezeki itu sedikit tetapi mendapat keberkatan iaitu dapat dimanfaatkan.

6.TIDAK SABAR - Andainya perkara yang kecil pun tidak boleh bersabar apatah lagi hal-hal yang lebih besar.(oleh itu banyak2kanlah bersabar bila hadapi dugaan..contohnya time keje bertimbun atas meja..heh..heh..)

7.EGO - Ibu segala mazmummah, jadi ia membuatkan seseorang paling tidak tenang.Orang yang memiliki sifat ini pantang tercabar dari sudut zahir mahupun batin.(yg ni no komen)...pasal semua orang ader egonya sendiri..cuma tinggi/rendah tahap keegoan tersebut.

8.RIAK - Terseksa sendiri kerana sentiasa tercari-cari peluang untuk di puji.Sentiasa berlakon-lakon di depan orang.Jika ia dipuji,ia akan menambah amalnya tetapi jika dikeji,ia akan mengurangkan amalnya.Allah marah kalau kita riak..takabbur dengan apa yang kita ada.

9.CINTA DUNIA - Berhartalah tidak mengapa tetapi kawal hati jangan letakkan pada harta itu,bila mati cuma amalan dan doa anak soleh/solehah yang dibawa **cinta dunia merupakan "neraka dunia" kerana dunia itu "panas" akibat ia merupakan barang buruan dan rebutan.Jadi letakkanlah akhirat itu di hati dan dunia itu di tangan supaya dunia itu di bahagi-bahagi dan akhirat di bawa mati.

KESIMPULANNYA
Jadi yang meragut kebahagiaan sebenarnya bukanlah secara totalnya di sebabkan kemiskinan,musibah,kesibukan dan lain-lainnya,tetap ialah MAZMUMMAH ***Makin tinggi mazmummah seseorang,makin ia tidak BAHAGIA.***
Samaada bermujahadah atau biarkan sahaja mazmummah itu,kedua-duanya tetap menderita,tetapi andainya bermujahadah kita akan dibantu Allah dan akan bahagia jua akhirnya.So..sama-samalah kite sentiasa ingat mengingati antara satu sama lain,andai kita terleka dengan dunia buruklah padahnya.
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

Album Saye..

My Princess

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 KEDAI ANEKA ADLINQISADAM |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.