Followers

Ketahuilah wahai wanita dan isteri2 di luar sana..

Intisari wasiat Rasulullah S.A.W tersebut dirumuskan seperti berikut: Hai,aisyah,peliharalah diri engkau.Ketahuilah bahawa sebahagian besar daripada kaum engkau(kaum wanita) adalah menjadi kayu api di dalam neraka.Antara sebab-sebabnya ialah kerana mereka itu:

1.Tidak dapat menahan sabar dalam menghadapi kesakitan(kesusahan).Apabila dibalakan tidak bersabar.

2.Tidak memuji ALLAH TAALA di atas kemurahan-NYA(mensyukuri nikmat); atau mengkufurkan nikmat.

3.Membanyakkan kata-kata yang sia-sia.Wahai Aisyah,ketahuilah:
a.Bahawa wanita yang menidak-nidakkan kebajikan(kebaikan)yang diberikan oleh suaminya akan digugurkan oleh ALLAH TAALA amalannya.
b.Bahawa wanita yang menyakiti hati suaminya dengan lidahnya,maka pada hari kiamat,ALLAH menjadikan lidahnya 70 hasta dan dibelitkan di tengkuknya.

4.Bahawa isteri yang memandang jahat(menuduh atau menaruh sangkaan buruk terhadap suaminya),ALLAH akan menghapuskan muka dan tubuhnya pada hari kiamat.

5.Bahawa isteri yang tidak memenuhi kemahuan suaminya(yang harus/halal)di tempat tidur atau menyusahkan urusan ini atau mengkianati suaminya,akan dibangkitkan ALLAH pada hari kiamat dengan muka yang hitam,matanya yang kelabu,ubun-ubunnya terikat kepada dua kakinya di dalam neraka.

6.Bahawa wanita yang mengerjakan sembahyang dan berdoa untuk dirinya tetapi tidak untuk sumainya,akan dipukul mukanya dengan sembahyangnya.

7.Bahawa wanita yang dikenakan bala ke atasnya lalu di menampar-nampar mukanya atau mencarik-carikkan pakaiannya,dia akan dimasukkan ke dalam neraka bersama dengan isteri Nabi Nuh dan isteri Nabi Luth dan tiada harapan mendapat kebajikan syufaat daripada sesiapapun.

8.Bahawa wanita yang berzina akan diderakan dia di hadapan segala makhluk di hadapan neraka pada hari kiamat-tiap-tiap perbuatan zina dengan 80 cemeti daripada api.

9.Bahawa isteri yang mengandung itu adalah baginya pahala seperti berpuasa pada singa harinya dan mengerjakan Qiamullai pada malamnya serta pahala berjuang fisabilillah.

10.Bahawa isteri yang bersalin,bagi tiap-tiap kesakitan yang dideritainya diganjari pahala memerdekakan seorang sahaya.Demikian juga pahalanya setiap kali menyusukan anaknya.

11.Bahawa wanita apabila bersuami dan bersabar daripada menyakiti suaminya,maka samalah dengan titik-titik darah dalam perjuangan fisabilillah.Dialah antara wanita-wanita yang qanitat(banyak beribadat kepada ALLAH)

Semoga ALLAH beri kita kekuatan untuk mengamalkan kebaikan dan meninggalkan keburukan.Alam untuk dikongsi bersama.Sama-samalah berusaha saling menyenangkan dan muncul luar biasa bagus.

8 Perkara Pantang bagi Lelaki

Jom kite kongsi same2..

1.Jika anda mahu disayangi sepenuh hati oleh lelaki yang anda sayangi jangan bongkar rahsia diri anda sendiri.Usah beritahu dia ada ramai lelaki meminati anda.Dia boleh bertindak meninggalkan anda ataupun cari masalah dengan lelaki2 berkenaan.Lebihkan berbicara tentang masa hadapan dan dia sebagai satu-satunya lelaki yang bertakhta di hati anda.Usah banding-bandingkan dia dengan lelaki yang pernah anda kenali.Itu mengundang musibah.

2.Sejahat-jahat lelaki selalunya tetap patuh dan taat pada ibunya.Jadi,jangan gatal-gatal cakap itu ini,begitu begini tentang ibunya.Cakap yang baik-baik tak apa walaupun tak betul.Lelaki mudah lemah apabila disebut tentang pengorbanan ibunya,tetap mudah marah apabila ibunya dihina walaupun memang benar ibunya jahat.

3.Kenapa suka sangat cerita sejarah silam anda,Tak perlu...Simpan semua sejarah silam untuk diri anda sendiri.Dia tidak ingin tahu semua itu.Setelah anda bertaubat anggap diri anda bersih.Dia juga menganggap begitu terhadap anda.Hanya bercerita tentang rahsia anda apabila anda rasakan ia boleh mengintimkan hubungan.

4.Jika dia telahpun bergelar suami,usah sentuh soal kejantanannya yang mungkin telah menurun selari dengan bertambahnya usia.Dia memang tak suka dengar,tak suka bincang dan tak suka berubat.Apa yang anda boleh lakukan ialah cari penawar dan campurkan dengan minuman atau makanan kegemarannya secara rahsia.Jangan sekali-kali perlekeh dan perkecilkannya.

5.Dia tak suka sama sekali dipersalahkan,meskipun jelas dia bersalah.Misalnya anda balik kampung dan dia memandu,tiba-tiba dia mengambil jalan lain untuk short-cut,tiba-tiba tersesat dan sampai kerumah lewat beberapa jam dari selalu.Lalu anda pun asyik menyalahkannya dan menceritakan hal itu kepada mentua anda,ibunya.Anda sengaja mencari nahas dengan berbuat begitu.

6.Sokong di atas semua masalah yang dihadapinya,terutama dengan bos,kawan-kawan,bahkan minat dia pun anda perlu sokong. Jangan tatkala dia mengeluh atau mengadu tentang bos atau teman sekerja,anda tokok tambah lagi serta menyalah-nyalahkannya,ini sangat menyakitkan hatinya.Anda tahu apa yang akan dilakukannya selepas itu..Selepas itu dia tidak akan bicara lagi dengan anda.Dia akan mencari orang lain untuk bercakap.Jika kebetulan orang itu adalah wanita,akhirnya ada kemungkinan anda dipertandingkan dan dibanding-bandingkan.Bersiap sedialah untuk diduakan.Sentiasalah berdiri dipihaknya.Jika perlu memberi pandangan,gunakan bahasa paling halus tanpa mengusik sama sekali egonya.

7.Jangan puji lelaki lain dihadapannya.Jika tertarik pun diam saja dan simpan dalam hati.Walaupun lelaki itu seorang artis milik masyarakat,memuji-mujinya secara berlebihan akan mengundang rasa tidak tenang.Silap2 dia akan cap anda'gatal'.

8.Lelaki penuh dengan keegoan.Meskipun dia berpendidikan rendah daripada anda,usah perkecilkannya.Minta pendapatnya selalu apabila nak buat keputusan.Berikan dia kuasa memimpin.Jangan fikir mentang-mentang anda berpendidikan tinggi dan berpendapatan lebih daripadanya,anda berhak bersuara menentukan satu-satu keputusan.Lelaki tetap pemimpin dan hak membuat keputusan terletak ditangannya.Anda boleh memberi cadangan,jangan asyik bangkang.

Itulah dia lapan perkara yang tak disukai oleh kebanyakan lelaki.Ambil kisah dan berhati-hatilah.Semoga hidup anda bahagia disampingnya.Amin...
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

Album Saye..

My Princess

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 KEDAI ANEKA ADLINQISADAM |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.