Followers

Ketahuilah wahai wanita dan isteri2 di luar sana..

Intisari wasiat Rasulullah S.A.W tersebut dirumuskan seperti berikut: Hai,aisyah,peliharalah diri engkau.Ketahuilah bahawa sebahagian besar daripada kaum engkau(kaum wanita) adalah menjadi kayu api di dalam neraka.Antara sebab-sebabnya ialah kerana mereka itu:

1.Tidak dapat menahan sabar dalam menghadapi kesakitan(kesusahan).Apabila dibalakan tidak bersabar.

2.Tidak memuji ALLAH TAALA di atas kemurahan-NYA(mensyukuri nikmat); atau mengkufurkan nikmat.

3.Membanyakkan kata-kata yang sia-sia.Wahai Aisyah,ketahuilah:
a.Bahawa wanita yang menidak-nidakkan kebajikan(kebaikan)yang diberikan oleh suaminya akan digugurkan oleh ALLAH TAALA amalannya.
b.Bahawa wanita yang menyakiti hati suaminya dengan lidahnya,maka pada hari kiamat,ALLAH menjadikan lidahnya 70 hasta dan dibelitkan di tengkuknya.

4.Bahawa isteri yang memandang jahat(menuduh atau menaruh sangkaan buruk terhadap suaminya),ALLAH akan menghapuskan muka dan tubuhnya pada hari kiamat.

5.Bahawa isteri yang tidak memenuhi kemahuan suaminya(yang harus/halal)di tempat tidur atau menyusahkan urusan ini atau mengkianati suaminya,akan dibangkitkan ALLAH pada hari kiamat dengan muka yang hitam,matanya yang kelabu,ubun-ubunnya terikat kepada dua kakinya di dalam neraka.

6.Bahawa wanita yang mengerjakan sembahyang dan berdoa untuk dirinya tetapi tidak untuk sumainya,akan dipukul mukanya dengan sembahyangnya.

7.Bahawa wanita yang dikenakan bala ke atasnya lalu di menampar-nampar mukanya atau mencarik-carikkan pakaiannya,dia akan dimasukkan ke dalam neraka bersama dengan isteri Nabi Nuh dan isteri Nabi Luth dan tiada harapan mendapat kebajikan syufaat daripada sesiapapun.

8.Bahawa wanita yang berzina akan diderakan dia di hadapan segala makhluk di hadapan neraka pada hari kiamat-tiap-tiap perbuatan zina dengan 80 cemeti daripada api.

9.Bahawa isteri yang mengandung itu adalah baginya pahala seperti berpuasa pada singa harinya dan mengerjakan Qiamullai pada malamnya serta pahala berjuang fisabilillah.

10.Bahawa isteri yang bersalin,bagi tiap-tiap kesakitan yang dideritainya diganjari pahala memerdekakan seorang sahaya.Demikian juga pahalanya setiap kali menyusukan anaknya.

11.Bahawa wanita apabila bersuami dan bersabar daripada menyakiti suaminya,maka samalah dengan titik-titik darah dalam perjuangan fisabilillah.Dialah antara wanita-wanita yang qanitat(banyak beribadat kepada ALLAH)

Semoga ALLAH beri kita kekuatan untuk mengamalkan kebaikan dan meninggalkan keburukan.Alam untuk dikongsi bersama.Sama-samalah berusaha saling menyenangkan dan muncul luar biasa bagus.

0 ulasan:

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

Album Saye..

My Princess

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 KEDAI ANEKA ADLINQISADAM |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.