Followers

8 Perkara Pantang bagi Lelaki

Jom kite kongsi same2..

1.Jika anda mahu disayangi sepenuh hati oleh lelaki yang anda sayangi jangan bongkar rahsia diri anda sendiri.Usah beritahu dia ada ramai lelaki meminati anda.Dia boleh bertindak meninggalkan anda ataupun cari masalah dengan lelaki2 berkenaan.Lebihkan berbicara tentang masa hadapan dan dia sebagai satu-satunya lelaki yang bertakhta di hati anda.Usah banding-bandingkan dia dengan lelaki yang pernah anda kenali.Itu mengundang musibah.

2.Sejahat-jahat lelaki selalunya tetap patuh dan taat pada ibunya.Jadi,jangan gatal-gatal cakap itu ini,begitu begini tentang ibunya.Cakap yang baik-baik tak apa walaupun tak betul.Lelaki mudah lemah apabila disebut tentang pengorbanan ibunya,tetap mudah marah apabila ibunya dihina walaupun memang benar ibunya jahat.

3.Kenapa suka sangat cerita sejarah silam anda,Tak perlu...Simpan semua sejarah silam untuk diri anda sendiri.Dia tidak ingin tahu semua itu.Setelah anda bertaubat anggap diri anda bersih.Dia juga menganggap begitu terhadap anda.Hanya bercerita tentang rahsia anda apabila anda rasakan ia boleh mengintimkan hubungan.

4.Jika dia telahpun bergelar suami,usah sentuh soal kejantanannya yang mungkin telah menurun selari dengan bertambahnya usia.Dia memang tak suka dengar,tak suka bincang dan tak suka berubat.Apa yang anda boleh lakukan ialah cari penawar dan campurkan dengan minuman atau makanan kegemarannya secara rahsia.Jangan sekali-kali perlekeh dan perkecilkannya.

5.Dia tak suka sama sekali dipersalahkan,meskipun jelas dia bersalah.Misalnya anda balik kampung dan dia memandu,tiba-tiba dia mengambil jalan lain untuk short-cut,tiba-tiba tersesat dan sampai kerumah lewat beberapa jam dari selalu.Lalu anda pun asyik menyalahkannya dan menceritakan hal itu kepada mentua anda,ibunya.Anda sengaja mencari nahas dengan berbuat begitu.

6.Sokong di atas semua masalah yang dihadapinya,terutama dengan bos,kawan-kawan,bahkan minat dia pun anda perlu sokong. Jangan tatkala dia mengeluh atau mengadu tentang bos atau teman sekerja,anda tokok tambah lagi serta menyalah-nyalahkannya,ini sangat menyakitkan hatinya.Anda tahu apa yang akan dilakukannya selepas itu..Selepas itu dia tidak akan bicara lagi dengan anda.Dia akan mencari orang lain untuk bercakap.Jika kebetulan orang itu adalah wanita,akhirnya ada kemungkinan anda dipertandingkan dan dibanding-bandingkan.Bersiap sedialah untuk diduakan.Sentiasalah berdiri dipihaknya.Jika perlu memberi pandangan,gunakan bahasa paling halus tanpa mengusik sama sekali egonya.

7.Jangan puji lelaki lain dihadapannya.Jika tertarik pun diam saja dan simpan dalam hati.Walaupun lelaki itu seorang artis milik masyarakat,memuji-mujinya secara berlebihan akan mengundang rasa tidak tenang.Silap2 dia akan cap anda'gatal'.

8.Lelaki penuh dengan keegoan.Meskipun dia berpendidikan rendah daripada anda,usah perkecilkannya.Minta pendapatnya selalu apabila nak buat keputusan.Berikan dia kuasa memimpin.Jangan fikir mentang-mentang anda berpendidikan tinggi dan berpendapatan lebih daripadanya,anda berhak bersuara menentukan satu-satu keputusan.Lelaki tetap pemimpin dan hak membuat keputusan terletak ditangannya.Anda boleh memberi cadangan,jangan asyik bangkang.

Itulah dia lapan perkara yang tak disukai oleh kebanyakan lelaki.Ambil kisah dan berhati-hatilah.Semoga hidup anda bahagia disampingnya.Amin...

1 ulasan:

Unknown berkata...

Salam, kunjungan di malam ini.
Saya bersetuju sangat dengan pendapat anda tentang no 2, kerana saya sendiri sebagai lelaki yang bergelar suami merasa amat tersinggung jika ada yang cuba burukkan mak saya. Mak kandung kita, apa lah salah hormat ibu mentua. Para suami juga wajib hormati mentua sebelah istri.Info anda ada manfaat.

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

Album Saye..

My Princess

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 KEDAI ANEKA ADLINQISADAM |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.